Folyamatos 20-50% Kedvezmények

Termékek

Home / Burkolás / Így készül a mestermű! A helyes fugázás alapszabályai a Mapei-től

Így készül a mestermű! A helyes fugázás alapszabályai a Mapei-től

A drága burkolat könnyedén kárba veszhet, ha a fugázás alapvető szabályait nem vesszük figyelembe. Fontos, hogy a burkolatok elhelyezését, ragasztását és a fugázást tapasztalt szakemberre bízzuk. A fugázás a gyakorlatban egyáltalán nem egyszerű feladat. Rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a fugázás alapszabályaival, ahhoz, hogy a munkálatokat ellenőrzni tudjuk és a végeredmény valóban tökéletes legyen. De mi is történik akkor, ha szakszerűtlenül állunk neki a fugázásnak?

%C3%8Dgy k%C3%A9sz%C3%BCl a mesterm%C5%B1. A helyes fug%C3%A1z%C3%A1s alapszab%C3%A1lyai

A textúra fontossága

Minden burkolathoz és megjelenéshez más és más textúrájú fuga illik. Sima, szemcsés, rusztikus. Sokféle fugázó anyag létezik. Viszont ha minden megfontolás és egyeztetés nélkül csak úgy érzésre megvásároljuk a fugázó anyagot, akkor bizony könnyedén ellentétest hatást érhetünk el. Ezért fontos szem előtt tartani, hogy az adott típusú burkolathoz pontosan milyen anyagú fuga illik. Ha Ön ezt nem tudja megállapítani, mindenképpen kérje ki szakember segítségét.

A fuga színe vajon tényleg jó lesz?

Sokan esnek abba a hibába, hogy csupán elképzeléseikre hagyatkoznak a fuga színének kiválasztásakor. Viszont ha a kiválasztott burkolathoz nem próbáljuk hozzá azt a színt, amelyet a fugázó anyagból választunk, akkor az eredmény disszonáns és csúnya lesz. Egy nagyon egyszerű példa: Ha fehér márványlaphoz, fehér színű fugát szeretnénk, akkor az árnyalatra különös tekintettel érdemes odafigyelni. A márványlap fehérsége mellett, a boltban kiválasztott fugázó anyag fehéresnek tűnő színe, a valóságban lehetséges, hogy sárgás hatású lesz. Vagy éppen fordítva. A túlságosan hófehér fuga mellett, a szintén fehér színű, de nem ugyanolyan árnyalatú burkolat koszosnak tűnhet. A színárnyalatok közötti hajszálvékony különbség képes teljesen tönkretenni az összhatást! Ezt mindenképp tartsuk észben a fugázó anyag kiválasztásakor!

További hibafaktorok

A fugázás esetében számos olyan további hibafaktor van, amelyet érdemes fókuszban tartani. Tulajdonképpen két jól elhatárolható hibacsoportról beszélhetünk: A műszaki és az esztétikai hibák csoportjáról. Hogy pontosan milyen konkrét hibalehetőségek tartoznak ezekbe a csoportokba és hogyan lehet kivédeni ezeket, a következő videóból azonnal megtudhatja.

Vélemény, hozzászólás?

X
X