Folyamatos 20-50% Kedvezmények

Termékek

Home / Beépítési útmutatók / ALJZATKIEGYENLÍTÉS HÁZILAG – ÖNTERÜLŐ ALJZATKIEGYENLÍTŐVEL

ALJZATKIEGYENLÍTÉS HÁZILAG – ÖNTERÜLŐ ALJZATKIEGYENLÍTŐVEL

ALJZATKIEGYENLÍTÉS HÁZILAG – ÖNTERÜLŐ ALJZATKIEGYENLÍTŐVEL

bodengrundieren 4

Padló burkolás előtt fontos, hogy az aljzat minőségét ellenőrizzük, majd ha szükséges, javítsuk azt. Erre a munkafolyamatra a legalkalmasabb anyag az önterülő aljzatkiegyenlítő. Használatához néhány fontos tudnivalóval tisztában kell lennünk, erről beszélünk most röviden. Első lépésben ellenőrizzük a felületet egy kétméteres aluléc használatával. Ha teljes vízszintes szeretnénk elérni akkor meg kell hogy keressük a helységben a vízmértékkel a legmagasabb pontot amihez szintezni fogjuk majd az egész helységet. Ha megtaláltuk ezt a pontot az adott helyiségben akkor könnyen fel tudjuk mérni hogy milyen vastagságban kell húznunk majd az aljzatkiegyenlítőt. Hacsak egy kisebb területen emelkedik ki magasabban a beton az aljzatból, érdemes átgondolni, hogy levéssük azt, ahelyett, hogy hozzá szinteznénk a helységet. Egy rétegben az aljzatkiegyenlítés általában 10-15 mm vastagságban történhet erről tájékozódjunk a gyártó által megadott leírásban, több rétegben is tudunk dolgozni ezzel anyaggal, ha a gyártó ezt az opciót megadja. Következő lépésben ellenőrizzük le a helységben levő beton minőségét. A laza részeket el kell távolítani helyüket szükség esetén flex csemperagasztóval, beton javító habarccsal kijavítani, nagyobb lyukak esetén estrich betont is alkalmazhatunk. A padlóba menő fűtés csövek mellett, ha tágulás számára rés van, vagy védőcső, amibe az aljzatkiegyenlítő belefolyhat, azt mi többnyire purhabbal tömítjük, különben az anyagunk ide befolyva eltűnhet és további gondokat okozhat.

images%2B%25281%2529

      Amennyiben olajos zsíros a felület ezt feltétlenül el kell távolítani mert egyébként az aljzatkiegyenlítő biztos tapadását gátolja. Linóleum ragasztó maradványokat is távolítsuk el. A kiegyenlítendő felületet ezután portalanítsuk alaposan. Következő lépésben szükségünk van mélyalapozásra, amivel a felületnek nedvszívását egyenlítjük ki. Ha ezt a lépést kihagyjuk, az aljzatkiegyenlítő megrepedhet, a betontól elválhat, kötése nem lesz megfelelő, mivel a szükséges nedvességet a kötéshez a száraz aljzatbeton elszívhatja. Érdemes nagyobb gyártók rendszereiben gondolkodnunk és így megvásárolni a szükséges anyagokat, mert ezek így biztosan épülnek fel egymásra, nehogy később derüljön ki, hogy a nem megfelelő alapozó használata miatt merülnek fel minőségi problémák. Az alapozáshoz szükséges szerszámok : kis és nagy teddy henger, ecset, hosszabbító nyél, rács, vödör.

aljzatkiegyenlites%2Bszersz%25C3%25A1mok

Az alapozó előírt száradása után következhet az aljzatkiegyenlítés. Az anyagokat az aljzatkiegyenlítésre váró helység mellé készítsük. Az anyagokat tekintve a legtöbb esetben 24 óra a teljes kötési idő, de vannak gyors kötő anyagok is, melyek pár óra elteltével már járhatóak. Padlófűtés fölé nem minden aljzatkiegyenlítő alkalmas felületképzésre, erről is tájékozódjon a zsákok leírásából.  Kül és beltéri kiegyenlítésre külön anyagok vannak, ezt is érdemes figyelembe vennünk a vásárlás során.  Azt a helyet, ahol az anyagot keverni fogjuk, érdemes egy pár négyzetméteres fóliával takarni, mert a kifröccsenő anyag viszonylag hamar szilárdul, nehéz eltávolítani, feltakarítani.  Az alábbi szerszámokra lesz szükségünk az aljzatkiegyenlítés során:

szersz%25C3%25A1mok

Ezt a folyamatot mi legalább ketten, de időnként hárman végezzük. Egy ember folyamatosan önti és teríti az anyagot, a másik (kettő) pedig keveri és hordja számára. A keverés lassú fordulatszámú keverővel történik. Fontos a zsákon levő utasítások betartása, némely anyag esetén kifejezetten nem javasolt az ablakok nyitva hagyása, akár bukóra is, mert a huzat gyorsabban szárítja fel a vékonyan elhúzott aljzatkiegyenlítőből a vizet, mint ahogy az meg tudna kötni.

images

Akkora vödröket használunk amiben egy zsák anyagot egyszerre be tudunk keverni, így könnyebb tartani a gyártó által megadott víz mennyiségét. Fontos ennél kiemelni, hogy a zsákon szereplő víz mennyiségét ne emeljük! A hígra kevert aljzatkiegyenlítőt látványosabban könnyebb elteríteni, de másnap többszörösen bosszulja meg a hanyagságunkat. A túlhígított anyag nem köt meg rendesen, felporlik, a tetején egy fehéres, csúszós massza marad, ami további munkálatokra már alkalmatlan, ezért ezt fel kell kaparnunk és kidobhatjuk.

365Tutorialfotos%2B205Spachteln 5477

Viszonylag gyorsan kell teríteni, egyengetni, tüskés hengerrel tovább egyengetni, buborék mentesíteni. Egy helységet mindig egyszerre öntünk teljesen készre. A belső sarokból indulunk, úgy lassan hátrálunk kifelé az öntés során, majd az utolsó vödörrel az ajtó előtti részt öntjük telibe. Az egyengetés során a 2 méteres aluléccel is áthúzzuk időnként a felületet, mivel ez nagyobb felületen egyengeti az anyagot, illetve mutatja meg a hiányosságokat. Bár önterülő anyagról beszélünk, mégis szükség van arra, hogy az aljzatkiegyenlítő egyenletes terülését segítsük, például egy beton simítóval. Érdemes ebből a szerszámból egy hosszabbat vennünk, vagy kölcsön kérnünk, amivel így nagyobb felületen tudunk dolgozni.

floor 4160 02

Ausztriában a képen szereplő szerszámmal is segítjük a terülését az anyagnak.

ausgleichsmasse verteilen

Ez a fotó egy német weboldalon szerepelt és azt mutatja be, hogy tüskés henger helyett egy hosszú, kemény szőrű kefét (seprűt) használnak a buborék mentesítésre és az egyengetésre. Érdekes ötlet és működik is.

Feinbeton gegossen Beton fugenlos Nutzschicht Betonoptik glaetten

Ezen a képen azt láthatjuk, hogy a munka folyamat során egy cipőre csatolható tüskés talppal mennek be a felületre, ha szükséges, így nem hagynak nyomot benne, amit a kijövetel során újra le kellene javítani.

ausgleichsmasse 03
20120928 174255

A leöntött felület már készen. A legtöbb cement alapú anyagok esetén a teljes nyomószilárdságot 28 nap alatt éri el, ezekről a csomagoláson levő leírásból tájékozódjon. A burkolhatóság feltétele a cementkötés vége, valamint az aljzatkiegyenlítő maradéknedvességének eltávozása, kiszáradása.

Vélemény, hozzászólás?

X
X